De zomervakantie staat bijna weer voor de deur. Voor veel gescheiden ouders of ouders die in een vechtscheiding liggen is het ingewikkeld om met kinderen op vakantie te gaan. Wanneer je samen met je ex-partner gezag over één of meer minderjarige kinderen uitoefent, dan heb je toestemming van je ex-partner nodig om met de kinderen op vakantie naar het buitenland te gaan of je moet een vervangende toestemming vakantie aanvragen bij de rechter. Anders kun je als ouder problemen krijgen bij de douane op het vliegveld en kun je zelfs vervolgd worden voor kinderontvoering. Jouw ex kan immers – indien je zonder toestemming met de kinderen op vakantie gaat – aangifte doen van het onttrekken van het ouderlijk gezag. De vereiste toestemming en met name de problemen die ouders kunnen krijgen bij de douane, gelden voornamelijk voor vakanties buiten de EU. Binnen de EU geldt immers geen paspoortcontrole.
WAT ALS JE EX-PARTNER GEEN TOESTEMMING GEEFT?
De eerste gedachte is vaak om toch gewoon met vakantie te gaan. Wanneer je dit doet, dan maak je je schuldig aan een strafbaar feit. Een beter alternatief is om een verzoek tot vervangende toestemming vakantie bij de rechter aan te vragen via een familierecht-advocaat, indien je er samen met je ex-partner niet uitkomt.
VERZOEK TOT VERVANGENDE TOESTEMMING VAKANTIE
Een rechter zet de belangen van het kind op de voorop. Daarnaast weegt de rechter af wat het risico is dat jouw kind niet meer terugkeert na de vakantie. Veel kinderen verdwijnen immers tijdens vakanties, omdat de ex-partner besluit te verhuizen naar het buitenland en zonder toestemming de kinderen mee te nemen. De rechter kijkt met name naar:
- Hoe groot het risico is dat een kind niet meer terugkeert;
- Of er familiebanden tussen de ouder in het buitenland zijn;
- Of de ouder een woning in het buitenland heeft;
- Of de ouder een nieuwe partner in het buitenland heeft;
- Wat de banden van de ouder met Nederland zijn zoals een woning en een baan;
- Of het land van bestemming is aangesloten bij het Haags Kinderbeschermingsverdrag;
- De belangen van de achterblijvende ouder tot weigering.
Wat kun je zelf nog doen om met je kind op vakantie naar het buitenland te gaan? Wij geven een aantal tips van onze familierecht advocaat:
- Geef aan wat je vakantieplannen zijn. Waar je heen wilt, voor hoe lang en met welke eventuele nieuwe partner;
- Maak duidelijke afspraken over het contact dat de kinderen met de achterblijvende ouder hebben tijdens de vakantie;
- Vraag je ex-partner om een toestemmingsformulier te ondertekenen, zodat je met de kinderen op vakantie kunt.
Geef een reactie