VERDELING INBOEDEL BIJ SCHEIDING
Een scheiding of beëindiging van een samenleving brengt veel veranderingen en beslissingen met zich mee, vooral op het gebied van financiën en eigendommen. Het verdelen van bezittingen en schulden is een complex proces dat varieert afhankelijk van de vorm en persoonlijke situatie. Op deze pagina behandelen we de belangrijkste thema’s rondom de inboedelverdeling bij een scheiding, inclusief praktische tips en stappenplannen.
VERSCHILLEN IN VERDELING
1. Scheiden bij gemeenschap van goederen
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen vóór 2018 worden alle bezittingen en schulden gezamenlijk eigendom van beide partners. Dit betekent dat in principe alles 50/50 verdeeld moet worden bij een scheiding, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Met ingang van een wetswijziging in 2018 bestaat er een beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij vallen alleen bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn verkregen onder de gemeenschap. Privé eigendom vóór het huwelijk, en verkregen erfenissen en schenkingen tijdens het huwelijk vallen buiten de gemeenschap, tenzij dit anders is vastgelegd. Voor het aantonen van privé-eigendom geldt een bewijsvoering door bijvoorbeeld een aankoopnota, schenkingsakte of testament.
2. Huwelijkse of Partnervoorwaarden
Bij huwelijkse of partnervoorwaarden hebben partners afspraken gemaakt over de verdeling van bezittingen en schulden. Deze afspraken zijn vastgelegd in een notariële akte en bepalen welke eigendommen en schulden gemeenschappelijk zijn en welke privé blijven.
3. Samenwoning
Voor samenwonende partners gelden de afspraken die zij zelf hebben gemaakt, vaak vastgelegd in een samenlevingscontract. Zonder contract gelden de algemene verbintenisrechtelijke regels die veel minder uitgebreid zijn dan bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap.