VENNOOTSCHAP OPRICHTEN?
Als ondernemer wil je natuurlijk het beste uit jouw bedrijf halen en dat kan niet zonder de juiste keuzes te maken. Eén van die belangrijke keuzes is het kiezen van de juiste vennootschapsvorm. Of je nu een beginnende ondernemer bent of al een gevestigd bedrijf hebt, het kiezen van de juiste vennootschapsvorm is cruciaal voor jouw zakelijke succes. Het kan echter lastig zijn om de juiste keuze te maken tussen alle verschillende opties. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en te bedenken welke vennootschapsvorm het beste bij jouw bedrijf past.
WELKE VENNOOTSCHAPPEN BESTAAN ER?
Een vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid en vermogen, wat betekent dat het als een aparte entiteit kan opereren los van de eigenaren. Hierdoor kan een vennootschap bijvoorbeeld ook contracten afsluiten, bezittingen en schulden hebben en aangeklaagd worden. Je kunt verschillende soorten vennootschappen oprichten, waaronder:
Een BV is een rechtspersoon met een eigen vermogen dat is verdeeld in aandelen. Dit betekent dat de aandeelhouders in principe niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de BV. De BV is geschikt voor ondernemingen van verschillende groottes en biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden voor groei.
Een VOF is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die gezamenlijk een onderneming voeren. Elke vennoot is hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Deze vennootschap is vooral geschikt voor kleinere ondernemingen.
Een NV is vergelijkbaar met een BV, maar heeft een aantal specifieke kenmerken. Je hebt bijvoorbeeld een minimumkapitaal van € 45.000 nodig om een NV op te richten. Dat maakt een NV vooral geschikt voor grotere ondernemingen die van plan zijn om naar de beurs te gaan.
Naast de eerder genoemde vennootschappen kunnen ook de maatschap en de coöperatie interessant zijn. In een maatschap verbinden twee of meer personen (maten) zich om iets in gemeenschap te brengen met het doel om daaruit voordeel te behalen. Een coöperatie is een vereniging van personen die economische of sociale belangen behartigt, bijvoorbeeld door gezamenlijk producten in te kopen of te verkopen.
WAAROM EEN ADVOCAAT BIJ HET OPRICHTEN VAN EEN VENNOOTSCHAP?
Een goede advocaat is van grote waarde bij het maken van de juiste keuze voor een vennootschap. Advocaten hebben kennis van de wet- en regelgeving die van toepassing is op vennootschappen en begrijpen welke juridische en fiscale consequenties verbonden zijn aan de verschillende vennootschapsvormen. Door de expertise van Legalitas Advocaten in te schakelen, ben je er zeker van dat je de juiste beslissing neemt bij het kiezen van een samenwerkingsvorm. Onze advocaten helpen je ook bij het opstellen van de juiste contracten en statuten, zodat de rechten en plichten van alle betrokken partijen duidelijk zijn. Daarnaast adviseren ze je over de beste manier om de aandelenstructuur van de vennootschap op te zetten en over fiscale kwesties zoals belastingheffing en btw. Zo weet je zeker dat de vennootschap op de juiste manier wordt opgericht en dat alle noodzakelijke formaliteiten correct worden afgehandeld.
WELKE VORM PAST BIJ JOU?
Welke vennootschap het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van je onderneming, de mate van persoonlijke aansprakelijkheid die je wilt hebben en de belastingtechnische gevolgen van je keuze. Ook de grootte en groeifase van de onderneming hebben invloed op de keuze voor een vennootschapsvorm.
- Start-up fase (<8 medewerkers): een kleinschalige en flexibele onderneming, waarbij jij nog veel zelf doet.
In deze fase is een eenmanszaak of VOF een geschikte vennootschapsvorm. - Rollercoaster fase (8-25 medewerkers): meer structuur en groei.
In deze fase is bijvoorbeeld een BV een geschikte vennootschapsvorm, omdat dit meer zekerheid biedt en het mogelijk maakt om bijvoorbeeld extern kapitaal aan te trekken. - Puberfase (25-50 medewerkers): meer nadruk op efficiëntie en professionalisering.
In deze fase is een NV een geschikte vennootschapsvorm, omdat dit meer mogelijkheden biedt voor het aantrekken van kapitaal en de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld aandelen uit te geven. - Scale-up fase (50-150 medewerkers): behoefte aan verdere groei en uitbreiding.
In deze fase kan ook een buitenlandse vennootschap een geschikte vennootschapsvorm zijn, omdat dit meer mogelijkheden biedt voor internationale groei en samenwerking. - Flow fase (>150 medewerkers): onderneming is een gevestigde speler in de markt en is er sprake van verdere groei en consolidatie.
Bij groei van je onderneming komt dan vaak ook financiering kijken. Waar de meeste ondernemers hun groei financieren door leningen aan te gaan of zich tot investeerders te wenden, is nu een beursgang nodig om de gewenste groei te ervaren. Legalitas kan je begeleiden bij dit proces. Van het inrichten van de organisatie tot het uitbreiden van de Raad van Bestuur of Raad van Commissarissen.
LEGALITAS VOOR JOUW VENNOOTSCHAP
Ben je op zoek naar de juiste samenwerkingsvorm voor jouw onderneming? Onze ondernemingsrechtadvocaten staan klaar om je te helpen bij het oprichten van de juiste vennootschap. Een vennootschap die niet alleen past bij de fase waarin je organisatie zich nu bevindt, maar ook bij je toekomstplannen. Neem vandaag nog contact met ons op: dan begeleiden wij je naar een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf.
LEGALITAS VOOR JOUW VENNOOTSCHAP
Ben je op zoek naar de juiste samenwerkingsvorm voor jouw onderneming? Onze ondernemingsrechtadvocaten staan klaar om je te helpen bij het oprichten van de juiste vennootschap. Een vennootschap die niet alleen past bij de fase waarin je organisatie zich nu bevindt, maar ook bij je toekomstplannen. Neem vandaag nog contact met ons op: dan begeleiden wij je naar een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf.