Wanneer je gaat scheiden is dit vaak een emotionele periode. Je wilt op dat moment liever niet bezig zijn met financiële afspraken, maar deze hebben wel gevolgen voor je toekomst. Uit een onderzoek van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, blijkt dat meer dan de helft van de mensen die in de afgelopen drie jaar zijn gescheiden, achteraf spijt heeft van de afspraken die ze gemaakt hebben.

Ongeveer 40% van de mensen die gescheiden zijn had achteraf graag andere financiële afspraken gemaakt. Het aantal huwelijken in Nederland dat in een scheiding eindigt is ongeveer 1 op de 3. De grootste zorg voor zowel mannen als vrouwen zijn de financiële gevolgen van een echtscheiding. Denk hierbij aan de kosten van de scheiding zelf, maar ook de verkoop van de woning, de pensioenen en de alimentatie. Daarnaast spelen kinderen en de omgang met de kinderen een grote rol. Toch schakelt 4 op de 10 mensen geen hulp in van een gespecialiseerde familierecht advocaat. Dit kan achteraf voor vervelende consequenties zorgen.

AANDACHTSPUNTEN WANNEER JE UIT ELKAAR GAAT:

  • Zijn er (minderjarige) kinderen, dan dient er een ouderschapsplan opgesteld te worden. Hierin moeten afspraken gemaakt worden over omgang, verdeling van vakanties en zorg- en opvoedingstaken.
  • Een echtscheidingsconvenant – met behulp van een familierecht advocaat/mediator opstellen – met daarin onder andere afspraken over alimentatie, pensioen, boedelverdeling en eventuele schulden.
  • De verkoop van een eventuele koopwoning en afspraken maken over wie de woning overneemt.

Wat kun je doen als er afspraken zijn gemaakt na echtscheiding, waar je achteraf spijt van hebt? Denk aan afspraken in een ouderschapsplan, afspraken in een echtscheidingconvenant, afspraken over de omgang van de kinderen, afspraken over de hoogte en duur van partneralimentatie.

Afspraken die betrekking hebben op de omgang met kinderen kunnen vaak achteraf gewijzigd worden, indien aantoonbaar blijkt en voldoende onderbouwd wordt dat de feitelijke afspraken afwijken van hetgeen op papier staat. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een periode van 3/4 maanden, waarin er feitelijk afgeweken wordt van het ouderschapsplan.

Ook afspraken over alimentatie kunnen gewijzigd worden bij bijvoorbeeld een verandering in het inkomen, een extra kind, het opnieuw trouwen of geregistreerd partnerschap aangaan en andere factoren die van invloed zijn op de draagkracht. Let wel op dat er bij een herberekening altijd naar de situatie van beide partijen gekeken wordt.

Wil je zeker zijn dat je afspraken maakt waar je in de toekomst geen spijt van krijgt? Laat dan jouw belangen behartigen door een echtscheiding en familierecht-advocaat van Legalitas Advocaten.

Onze advocaat familierecht heeft alle kennis in huis om ervoor te zorgen dat jouw zaken goed geregeld zijn na de scheiding. Indien gewenst kan er ook opgetreden worden als advocaat mediator om zo de optimale onderlinge verstandshouding tussen jullie te bewerkstelligen. Wil je meer weten over de voordelen van scheiden door middel van mediation? Lees dan onze blog over samen scheiden.