BEEINDIGING SAMENLEVING
Het beëindigen van een samenlevingsrelatie is een emotioneel en complex proces dat veel vragen en onzekerheden met zich meebrengt. Of je nu samenwoont op basis van een samenlevingscontract of zonder formele afspraken, de ontbinding van een relatie vereist zorgvuldige planning en begeleiding. Lees hieronder waar je zoal op moet letten.
DE BELANGRIJKSTE OVERWEGINGEN
Nadat je met je partner de intentie tot het beëindigen van de samenleving hebt besproken is er een aantal onderwerpen waarover jullie besluiten dienen te nemen.
- Verzamel belangrijke documenten zoals het samenlevingscontract, financiële overzichten, eigendomsbewijzen en alle overige overeenkomsten die tijdens de samenleving zijn opgesteld.
- Maak een inventarisatie van alle gezamenlijke bezittingen en schulden.
- Maak ook een inventarisatie van de individuele financiële situatie van de partners.
Veel zaken, zoals het verdelen van huishoudelijke artikelen, kunnen in onderling overleg worden geregeld. Voor complexere kwesties, zoals de verdeling van een koopwoning, pensioenrechten of ouderschapsplan, is het verstandig om een advocaat of mediator in te schakelen.
Als er geen samenlevingscontract is, heb je geen wettelijke rechten op elkaars bezittingen of inkomen na het beëindigen van de samenleving. Dit betekent dat er geen automatische verdeling van jullie bezittingen of schulden plaatsvindt, je geen recht hebt op partneralimentatie en je rechten met betrekking tot de kinderen gezamenlijk moeten worden vastgelegd, aangezien er geen automatische toekenning van gezag of omgangsregelingen is.
Een samenlevingscontract kan je ontbinden door middel van een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst helpt om toekomstige geschillen te voorkomen en zorgt voor een juridisch bindende regeling. Je legt hierin de afspraken vast die je met je partner maakt over zaken als:
- Verdeling van bezittingen en schulden
- Eventuele alimentatiebetalingen aan de partner
- Regelingen met betrekking tot eventueel partnerpensioen
- Regelingen met betrekking tot de gezamenlijke koopwoning
- Regelingen met betrekking tot de huurwoning
- Regelingen met betrekking tot de kosten van de huishouding
Hoewel partneralimentatie minder gebruikelijk is bij samenwonende partners zonder huwelijk, kun je dit in sommige gevallen overeenkomen, vooral als er een groot inkomensverschil is.
Samenwonende partners hebben geen automatische rechten op elkaars pensioen. Het is belangrijk om te kijken of er tijdens de samenleving afspraken zijn gemaakt over het delen van pensioenrechten. Dit kan in een vaststellingsovereenkomst worden vastgelegd.
Tijdens de samenleving kunnen er afspraken zijn gemaakt over het dragen van de kosten van de huishouding. Bij het beëindigen van de samenleving stel je vast hoe jullie deze kosten voortaan verdelen. Dit omvat de lopende huishoudelijke rekeningen en abonnementen, en de verdeling van eventuele gezamenlijke schulden, zoals leningen voor huishoudelijke aankopen.
Een van de meest complexe aspecten van het beëindigen van een samenleving is de verdeling van een koopwoning. Financieel advies is vaak noodzakelijk om de beste oplossing te vinden en mogelijke fiscale gevolgen te begrijpen. Mogelijke scenario’s zijn:
- Een van de partners koopt de ander uit en neemt de hypotheek over.
- Jullie verkopen de woning en verdelen de overwaarde volgens de afspraken in het samenlevingscontract of een nieuwe overeenkomst.
Wanneer je samen een huurwoning deelt, moet je beslissen wie er blijft wonen of dat jullie de huur beëindigen. Denk aan het informeren van de verhuurder, mogelijke overname van het huurcontract door een van de partners, en het verdelen van de borg en eventuele openstaande rekeningen.
Het verdelen van de gezamenlijke bezittingen kun je vaak in onderling overleg doen. Dit omvat:
- Het maken van een lijst van alle bezittingen.
- Het toewijzen van eigendommen aan elk van de partners.
- Met maken van afspraken over de verdeling van waardevolle goederen en eventuele compensatiebetalingen.
Lees hier meer over het verdelen van de inboedel bij een scheiding.
OUDERSCHAPSPLAN
Wanneer je als ongehuwde ouders uit elkaar gaat en je samen kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan leg je alle afspraken vast over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Dit plan hoeft niet naar de rechter, maar is wel bindend voor beide ouders. Dit omvat afspraken over gezag, afspraken over omgang met kinderen, afspraken over alimentatie en eventuele aanvullende afspraken die specifiek zijn voor jullie situatie. Het is belangrijk dat het ouderschapsplan duidelijk, concreet en haalbaar is. Wanneer de omstandigheden wijzigen kun je altijd het ouderschapsplan wijzigen. In sommige gevallen is het raadzaam om een mediator in te schakelen om jullie te helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Ouders die samenwonen hebben automatisch gezamenlijk gezag over hun kinderen. Bij het beëindigen van de samenleving moet je afspraken maken over de verdeling van het ouderlijk gezag, de woonplaats van de kinderen en beslissingen over belangrijke opvoedingskwesties.
Naast het gezag moeten afspraken worden gemaakt over de omgangsregeling. Dit omvat het opstellen van een omgangsregeling die de tijd verdeelt die de kinderen met elke ouder doorbrengen en het regelen van vakanties en feestdagen.
Bij het beëindigen van een samenlevingsrelatie met kinderen moet kinderalimentatie worden geregeld. Dit omvat het berekenen van de benodigde bijdrage voor het onderhoud van de kinderen en het vastleggen van de betalingsverplichtingen in een ouderschapsplan of convenant.
LEGALITAS ADVOCATEN BIJ JOUW SCHEIDING
Heb jij een familierecht advocaat of scheidingsadvocaat nodig? Het team van familierecht advocaten van Legalitas staat voor jou klaar! Inmiddels hebben wij vele mensen goed kunnen helpen met de belangen van de kinderen voorop. Niet alleen zijn wij expert in het kiezen van de juiste strategie, wij hebben ook ruime ervaring met het opstellen van omgangsregelingen en problemen in de uitvoering of de naleving daarvan.