Echtscheiding | Legalitas Advocaten - Familierecht

ALIMENTATIE

Alimentatie is een belangrijk onderwerp voor iedereen die te maken krijgt met een scheiding of relatiebreuk. Hieronder kun je lezen wat alimentatie inhoudt, welke soorten alimentatie er zijn, en hoe deze worden berekend.

PARTNERALIMENTATIE, WAT IS DAT?

Partneralimentatie is een financiële bijdrage die één ex-partner aan de andere moet betalen na een scheiding. Dit is bedoeld om de financieel zwakkere partner te ondersteunen, zodat deze een vergelijkbare levensstandaard kan behouden als tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wanneer van toepassing?

Over het algemeen ontvangt de financieel zwakkere partner alimentatie. Partneralimentatie komt in beeld wanneer één van de partners na de scheiding niet voldoende eigen inkomen heeft om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. In de volgende situaties kan partneralimentatie aan de orde zijn:

  • Er is een groot inkomensverschil tussen beide partners.
  • Eén van de partners heeft tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder gewerkt of gezorgd voor de kinderen, en daardoor een lager of geen inkomen.
  • Als één van de partners niet in staat is om direct na de scheiding in zijn of haar eigen onderhoud te voorzien.

Hoe partneralimentatie berekenen?

De berekening van partneralimentatie is complex en hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • Behoefte: Dit is het bedrag dat de ontvangende partner nodig heeft om op hetzelfde niveau te kunnen leven als tijdens de relatie.
  • Draagkracht: De mogelijkheid van de betalende partner om de alimentatie te kunnen betalen zonder zelf in financiële problemen te komen.
  • Duur van het huwelijk: Voor het bepalen van de duur van de alimentatieverplichting is onder meer de duur van het huwelijk relevant.
  • Inkomen van beide partners: Alle inkomstenbronnen worden meegenomen, inclusief loon, uitkeringen en eventueel ander vermogen.

Wanneer herberekenen?

Het kan voorkomen dat de omstandigheden na de scheiding veranderen, waardoor een herberekening van de partneralimentatie noodzakelijk is. Een herberekening kan worden aangevraagd in de volgende situaties:

  • Wijziging in inkomen: Als de betalende partner minder gaat verdienen of de ontvangende partner juist meer.
  • Nieuwe relatie: Als de alimentatieontvanger een nieuwe relatie aangaat en gaat samenwonen, kan dit invloed hebben op de alimentatie.
Je kunt de herberekening in eerste instantie onderling proberen te regelen. Lukt dat niet, dan kun je via een advocaat of mediator een verzoek indienen bij de rechtbank.

Duur partneralimentatie

De duur van partneralimentatie is wettelijk vastgelegd, maar kan variëren afhankelijk van de situatie:

  • Standaardduur: De alimentatieplicht geldt voor maximaal 12 jaar bij huwelijken die langer dan 5 jaar hebben geduurd, of waaruit kinderen zijn geboren.
  • Korter huwelijk zonder kinderen: Bij huwelijken korter dan 5 jaar zonder kinderen geldt de duur van de alimentatie voor maximaal de helft van de duur van het huwelijk.
  • Bijzondere omstandigheden: In sommige gevallen kan de rechter een afwijkende termijn vaststellen.
De alimentatieverplichting eindigt wanneer de ontvanger hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen.

WANNEER SCHAKEL JE EEN ADVOCAAT IN?

Het inschakelen van een advocaat is aan te raden in de volgende gevallen:

  • Complexe scheiding: Bijvoorbeeld als er veel vermogen of schulden zijn, of als de alimentatiekwestie zeer omstreden is. –> ‘omstreden’ zou ik weglaten. Bijvoorbeed: of als de alimentatiekwestie om andere redenen complex is.
  • Conflict: Wanneer het niet lukt om onderling tot een akkoord te komen.
  • Herberekening: Als je een herberekening van de alimentatie wilt aanvragen en jullie het niet eens worden.

Een advocaat kan ook helpen bij het opstellen van afspraken omtrent partneralimentatie die voldoen aan de wettelijke maatstaven.

KINDERALIMENTATIE, WAT IS DAT?

Kinderalimentatie is de financiële bijdrage die de niet-verzorgende ouder betaalt voor de kosten voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Het doel van kinderalimentatie is om te zorgen dat de kinderen na de scheiding alles kunnen blijven doen wat ze voor de scheiding ook deden. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Dit betekent dat een onderhoudsbijdrage voor de kinderen voorgaat op een bijdrage in het levensonderhoud van een ex-partner. Beide ouders zijn verplicht om naar draagkracht bij te dragen aan de kosten voor de kinderen.

Hoe kinderalimentatie berekenen?

De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald door een aantal factoren:

  • Inkomen van beide ouders: Net als bij partneralimentatie, worden alle inkomstenbronnen meegenomen.
  • Leeftijd van het kind: Oudere kinderen brengen doorgaans hogere kosten met zich mee, zoals studiekosten.
  • Zorgverdeling: Hoe meer zorg de betalende ouder op zich neemt, hoe lager de kinderalimentatie kan zijn.

Wanneer herberekenen?

Net als bij partneralimentatie, kunnen ook de bedragen voor kinderalimentatie worden herzien bij veranderde omstandigheden. Dit kan in onderling overleg. Lukt dit niet, dan kun je via een advocaat een verzoek tot wijziging indienen bij de rechtbank. Een herberekening kan nodig zijn in de volgende situaties:

  • Wijziging in inkomen van één van de ouders.
  • Wijziging in de zorgregeling: Bijvoorbeeld wanneer de zorgverdeling tussen de ouders verandert.

Duur kinderalimentatie

Kinderalimentatie moet worden betaald totdat het kind 21 jaar is, tenzij het kind eerder financieel zelfstandig wordt. Het is verstandig om met je kind tijdig afspraken te maken over de periode van 18 tot 21 jaar, zodat er duidelijkheid is over de financiële verwachtingen. Er zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  • Tot 18 jaar: Kinderalimentatie is verplicht en wordt meestal betaald aan de ouder waar het kind woont.
  • 18 tot 21 jaar: De alimentatieplicht blijft bestaan, maar het bedrag kan worden betaald aan het kind zelf.
  • Bijzondere situaties: In sommige gevallen kan de alimentatieplicht doorlopen als het kind bijvoorbeeld door ziekte niet in staat is om zelf in zijn of haar onderhoud te voorzien
mr. Gijs de Hosson – Familierecht Advocaat | Legalitas Advocaten

LEGALITAS HELPT OUDERS

Wil je meer weten over kinder- of partneralimentatie? Neem dan gerust contact op met Legalitas. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van professioneel advies. Samen zorgen we voor een solide basis voor de toekomst van jouw kind(eren).

mr. Gijs de Hosson – Familierecht Advocaat | Legalitas Advocaten

LEGALITAS HELPT OUDERS

Wil je meer weten over kinder- of partneralimentatie? Neem dan gerust contact op met Legalitas. Onze ervaren juristen staan voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van professioneel advies. Samen zorgen we voor een solide basis voor de toekomst van jouw kind(eren).